Subscription boxes – schránkové podnikanie

Čo sú to subscription boxes?

Slovo subscription, alebo z angličtiny aj predplatné, už samo napovedá, o čo asi v tomto biznis modeli pôjde. V našich končinách poznáme predplatné časopisov a novín, v zahraničí si ľudia predplácajú aj kadečo iné. Zubné kefky, žiletky, kozmetiku, knihy, jedlo, kávu… skrátka produkty od výmyslu sveta. Tento biznis model dokonca využívajú aj služby! Každý mesiac nová lekcia z podnikania? Pokojne. Stačí si nájsť to správne „predplatné“. Model subscription boxes  využíva systém predplatného na to, aby generoval stálu klientelu. Predplatné si totiž objednávate minimálne na tri mesiace dopredu, niekedy povinne aj na pol roka či rok. Podobne ako u nás s časopismi. Výrobca má tak zabezpečený odbyt a zákazník zasa pravidelný prísun tovaru, o ktorý má záujem. Častokrát ide o rôzne ochutnávky či testery, limitované edície alebo exkluzívne informácie, ku ktorým by sa zákazníci inak nedostali. Zdá sa teda, že ide o model win-win. Stačí len mať zaujímavý „obsah krabice“ a získať dostatočný počet predplatiteľov.

Try the World – Pravidelná „donáška“ z celého sveta

Jedlá takmer zo všetkých kútov sveta, a to každý mesiac priamo k vám domov. Tento doslova „lahodný“ nápad si môžete vychutnať vďaka kreatívnej myšlienke dvoch absolventov Kolumbijskej univerzity Kat Vorotovej a Davida Foulta. Ako obaja zhodne hovoria, ide o viac než len o krabicu chutného jedla. Tento predplatiteľský box predstavuje kultúrny zážitok. Vybrať si môžete z dvoch ponúk. V prvej ponuke je balíček za 39 dolárov, suma sa zmenšuje podľa počtu mesiacov. V tomto balíčku vždy nájdete sedem až osem delikates z celého sveta. Druhou možnosťou je výber šiestich „snackov“ zo šiestich rôznych krajín. Sú nielen sladké alebo slané, ale hlavne zdravé. Prílohou balíčka sú vždy informácie, vďaka ktorým sa dozviete dokonca všetko o výrobcoch a použitých ingredienciách.

Coffee Crate – Vôňa kvality, kvôli ktorej si radi počkáte na poštára

Na trhu už dlhšie funguje aj spoločnosť Coffee Crate, ktorá vám doručí kvalitné kávové zrná od pražičov zo Severnej Karolíny, ale i z ďalších kútov sveta. Firma sľubuje, že sa dostanete ku káve, ku ktorej by ste sa inak nedostali, alebo by ste si ju kvôli chýbajúcim informáciám sami nikdy nevybrali. Pražiči, od ktorých Coffee Crate berie kávu, sú držiteľmi mnohých certifikátov. Cena krabice, ktorá obsahuje okrem iného vždy výrobok od lokálnej firmy a detailný popis zŕn, je 29 dolárov na mesiac. Jediné, čo k tomuto voňavému „predplatnému“ potrebujete, je mlynček na kávu, prístroj na varenie kávy a obyčajný hrnček. Na zdravie!

Birchbox – “Vzorový“ miláčik všetkých moderných žien

Birchbox je “predplatné“ cielené skôr na ženy. Výrobky na starostlivosť o celé telo v podobe malých vzoriek môžete dostať spolu s produktmi, ktoré si máte možnosť zakúpiť v štandardnej veľkosti v e-shope. Mesačný balíček za 10 dolárov obsahuje päť vzoriek podľa profilu, ktorý si na začiatku vytvoríte. V donáške vás tak budú čakať výrobky šité na mieru. Balíčky sa u žien tešili veľkej obľube hneď od začiatku. Firma spustila službu v roku 2010 a o dva roky neskôr už bola dostupná aj pre mužov.

The Boss Box – Učiteľ pre ženy v biznise, ktorý sa zmestí do schránky

Úžasná pomôcka a motivátor pre ženy s ambíciou nielen podnikať, ale aj plniť si sny. Za nápadom stoja tri ženy podnikateľky, ktoré vedia, ako na to. Vytvorili spoločne dva boxy, jeden za zhruba 60 dolárov a druhý za asi 350 dolárov. Podľa výšky vašej investície dostanete rôzny počet balíkov a výhod. Balíček obsahuje školenia, exkluzívne pozvánky na uzatvorené eventy, benefity od partnerov spoločnosti a množstvo vzdelávacieho materiálu. A že vraj sa predplatné nedá robiť aj so službou…

Mentor Box – Lekcie biznisu, ktoré vám zmenia život

Predplatiteľský program, ktorý sľubuje zlepšenie finančného i spoločenského života. K dispozícií budete mať video kurzy, audio knihy, pomôcky na učenie sa doma, či diskusie s odborníkmi. Pokiaľ sa rozhodnete pre online verziu, získate prístup k viac ako 500 hodinám učebného materiálu. Ďalšou možnosťou je tzv. „Physical MentorBox Subscription“, pri ktorom dostanete domov klasické predplatné do schránky. V pošte vám pristane učebný materiál spolu s tlačenými knihami na daný mesiac. Program ponúka aj workshopy na témy, ktoré vás majú zlepšiť v podnikaní a líderšipe. Experti z podnikateľskej praxe, ale aj z iných oblastí, vám dajú odpovede na všetky aspekty vášho života. Stačí už len poctivo každý mesiac čítať a vzdelávať sa.

Netradičné predplatné na Slovensku?

Predplatné v krabici je model, ktorý v našich končinách takmer neexistuje. Viete o podnikaní, ktoré pracuje týmto spôsobom? Ak nie, trúfli by ste si a vyskúšali neprebádané vody slovenských schránok? Kozmetika či káva sú atraktívne komodity, no poštou dnes už viete zaslať takmer čokoľvek. Zapojte fantáziu a možno práve vy prerazíte s týmto biznis modelom na Slovensku ako prví.